Gastroskopija

 

Gastroskopija je endoskopska dijagnostičko-terapijska pretraga koja omogućava prikaz sluznice i unutrašnjosti gornjeg dijela probavnog sustava – ždrijela, jednjaka, želudca te duodenuma (dvanaesnika). Gastroskopija se izvodi pomoću gastroskopa – instrumenta kojeg čini savitljiva, tanka, glatka cijev, debljine oko 8mm, koja ima kameru i rasvjetu na vrhu, a unutar gastroskopa nalazi se radni kanal.

Gastroskopijom se, osim pregleda sluznice i unutrašnjosti gornjeg dijela probavnog sustava, može uzeti uzorak sluznice za patohistološku i druge analize (npr. test na Helicobacter pylori) te je moguće odstraniti izrasline na sluznici (polipe), zaustaviti krvarenje te proširiti suženja koja inače onemogućavaju normalan prolaz hrane ili tekućine.

Indikacije za pretragu

Pretraga se može obaviti kod osoba koje imaju novonastalu bol u žličici (nepoznatog uzroka), osjećaj otežanog ili pak bolnog gutanja, osjećaj nadutosti nakon obroka, mučninu, povraćanje, žgaravicu, pojavu krvi u stolici ili crnu stolicu te gubitak na tjelesnoj masi.

Pripreme za pretragu

Prije izvođenja pretrage važno je da osoba bude natašte, dakle da ne konzumira hranu i piće barem 4-6 sati prije gastroskopije.

Važno je pitati bolesnika nosi li zubnu protezu i ukoliko ju nosi, a nije fiksirana, potrebno ju je odstraniti prije izvođenja pretrage. Važno je da bolesnik liječniku koji će izvoditi pretragu navede lijekove koje uzima (osobito ako uzima lijekove protiv zgrušavanja krvi) i postoji li alergija na neki od lijekova.

Izvođenje pretrage

Gastroskopija je pretraga koja u prosjeku traje 10 minuta. Tijekom pretrage, bolesnik leži na lijevom boku, nogu savinutih u koljenima. U usta bolesnika se postavlja usnik kojeg je potrebno lagano prihvatiti zubima. Usnik služi za zaštitu bolesnikovih zuba i endoskopskog aparata. Prije uvođenja endoskopa, u područje ždrijela se aplicira lokalni anestetik – lidokain (u obliku spreja) kako bi uvođenje aparata bilo čim ugodnije za pacijenta. Nakon pripreme, endoskop se uvodi kroz usta, najprije kroz ždrijelo, a potom i jednjak, do želudca. Prilikom izvođenja pretrage liječnik pomoću aparata upuhuje zrak kako bi se probavna cijev raširila i omogućila bolju vizualizaciju.

Pretraga sama po sebi nije bolna, ali je neugodna. Može se javiti podrigivanje ili nagon na povraćanje. Pretragu je, ukoliko za tim postoji potreba (npr. ako se planira dulja procedura ili terapijski zahvat), može obaviti u kratkoj intravenskoj analgosedaciji. Od lijekova se daju sedativi i analgetici, a za vrijeme izvođenja pretrage u intravenskoj anesteziji prate se vitalni parametri (puls, zasićenje hemoglobina kisikom (SpO2)).

Po završetku gastroskopije, ukoliko je korišten lokalni anestetik – lidokain, ne preporuča se konzumacija hrane i pića naredna 2 sata.

Prije izvođenja pretrage svaki bolesnik potpisuje Informirani pristanak za izvođenje pretrage.

Moguće nuspojave

Nakon pretrage bolesnici najčešće osjećaju nadutost, obzirom na to da se prilikom izvođenja pretrage upuhuje zrak. Rjeđe nuspojave mogu biti: krvarenje (osobito nakon odstranjivanja izrasline), aspiracija želučanog sadržaja u dišne puteve, oštećenje ili pak ruptura (puknuće) organa.

Važno je javiti se liječniku ukoliko primijetite neki od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, zimica, tresavica, novonastali bolovi u prsima ili trbuhu, novonastalo otežano gutanje, crna stolica ili povraćanje krvi, osjećaj pucketanja pod kožom vrata nakon pretrage.