Radiokirurgija

Radiokirurgija se može podijeliti u dvije kategorije, ovisno o vrsti karcinoma koji se liječi:

SRS ili stereotaktična radiokirurgija odnosi se na liječenje tumora u mozgu ili kralježnici i obično se primjenjuje u maksimalno pet zasebnih tretmana.

SBRT/SABRT  je  stereotaktična radiokirurgija, koristi se za karcinome koji se nalaze van mozga i kralježnice. Ova se terapija najčešće koristi za karcinome pluća, jetre, gušterače i bubrega te se također obično primjenjuje u maksimalno pet zasebnih tretmana.

Radiokirurgija, bez obzira o kojoj se vrsti radi, može koristiti neke od ovih tehnologija kao dio sveukupnog tretmana:
IGRT ili radioterapija vođena prikazima je tehnika koja koristi 2D i 3D prikaze vašeg tijela kako bi iz mnogo različitih kuteva navodila radijacijske zrake do tumora. Prije svakog tretmana izrađuje se CT prikaz kako bi se tumor mogao precizno locirati. Koristeći posebnu tehnologiju, naše onkološki tim može izraditi detaljan prikaz tijela koji im pomaže da vas ispravno pozicioniraju za tretman linearnim akceleratorom.

VMAT ili volumetrijski modulirana luk terapija koristi poseban softver i napredni linearni akcelerator kako bi omogućio i do osam puta brže IMRT tretmane. Za razliku od konvencionalnih IMRT tretmana, za vrijeme kojih se stroj mora okretati nekoliko puta oko pacijenta uz zaustavljanja i ponovna pokretanja kako bi se tumor liječio iz različitih uglova , VMAT/RapidArc može tretirati cijeli tumor u samo jednoj rotaciji i to u manje od dvije minute.
VMAT/RapidArc je napredan oblik IMRT-a (radioterapija snopovima promjenjivog intenziteta) koji je nastao 2007. godine.
Radiokirurgija je prikladna za mnoge karcinome u ranoj fazi i manje metastaze* poput onih u mozgu ili kralježnici. Može se koristiti kao alternativa konvencionalnoj kirurgiji kako bi se liječili neki zahtjevni slučajevi, posebice kada je tumor nedostupan za kirurški proces ili se radi o operaciji visokog rizika.
 
Prednosti radiokirurgije
Ne postoje rezovi, konci i samim time ni vrijeme oporavka nakon operacije.
Uobičajeno je da pacijent nakon radiokirurškog zahvata može bez problema nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.
Za liječenje radiokirurgijom potrebno je provesti samo do pet tretmana.