Liječenje karcinoma

Radiokirurgija i Radioterapija

Radiochirurgia Zagreb

Borba protiv karcinoma je zahtjevna. Kako bismo vas na najbolji mogući način pripremili za nju, donosimo vam opis onoga što možete očekivati od trenutka kada uđete kroz vrata naše specijalne bolnice do trenutka kada se vratite svojem domu. Detalji nekih dijelova liječenja mogli bi se razlikovati od slučaja do slučaja.

1. Konzultacije

U slučaju da vam je potreban radiokirurški tretman, po dolasku u specijalnu bolnicu razgovarat ćete s našim specijalistom radio onkologom i/ili subspecijalistom kirurškim onkologom. Oni će napraviti analizu vašeg slučaja i preporučiti najbolju vrstu tretmana za vas. Objasnit će vam hoće li biti dovoljna samo jedna vrsta tretmana ili će biti potrebna kombinacija s dodatnim oblicima liječenja, što će se tretmanom htjeti postići, te koje nuspojave možete očekivati.

Konzultacije su prilika da pitate sve što vas zanima i upoznate se sa svim detaljima procesa liječenja.

2. Slikovne pretrage

Prije nego naši stručnjaci isplaniraju vaš tretman, potrebno je odrediti točnu veličinu i lokaciju tumora. To postižemo stvarajući 3D simulaciju tumora s CT uređajem i uređajem za magnetsku rezonancu. Ovisno o lokaciji tumora, vrsti bolesti i drugim faktorima, moguće je da će biti potrebna dodatna skeniranja kao što su MRI, PET scan ili ultrazvuk. Vaš liječnik će tada napraviti računalnu simulaciju kako bi iz svakog kuta dobio uvid u tumor.

Iznimno je važno da je položaj u kojem je vaše tijelo skenirano identičan za vrijeme samog operativnog procesa. Ponekad ćemo izraditi privremene sitne oznake na vašoj koži kako bi vas naše osoblje moglo pravilno pozicionirati za operaciju. Ovisno o položaju tumora moguće je da ćemo za vas izraditi masku za glavu ili držač za neki dio tijela kako bi vam se maksimalno olakšalo da mirujete u istom položaju za vrijeme operacije.

3. Planiranje tretmana

Nakon što su vaši skenovi dovršeni, naši doktori s medicinskim fizičarima i dozimetristima će izraditi plan tretmana koji ćete primiti, uzimajući u obzir faktore kao što su vrsta, lokacija i veličina karcinoma, povijest bolesti i vaši laboratorijski nalazi. Svi ovi faktori važni su u planiranju optimalne količine zračenja koje će se koristiti prilikom operacije, položaja u kojima će se operacija provesti te broja tretmana koji će biti potrebni.

4. Priprema za operaciju

Prije svakog tretmana, presvući ćete se u bolničku odjeću. Nakon toga će vas radioterapeut pozicionirati na operativni ležaj te vam staviti masku ili držač za tijelo koji je posebno napravljen prema vašim dimenzijama. Ležaj ćemo pozicionirati tako da se laserska zraka nalazi na oznaci na koži. Ponekad će se prije samog liječenja ponovno napraviti sken dok ležite na ležaju. Svrha tog novog skena je da se vidi je li se promijenila veličina ili položaj tumora nakon prvog skena. Ako ima promjena radioterapeut će podesiti ležaj da biste bili pravilno postavljeni za tretman.

5. Početak i trajanje operacije

Zračenje kreće iz stroja koji se zove linearni akcelerator (Varian Edge). U glavi akceleratora nalazi se multi-leaf collimator, dio stroja koji oblikuje radijacijsku zraku kako bi iz svakog kuta poprimila oblik tumora. Za vrijeme operacije, glava akceleratora kružit će oko vas kako bi radijacijska zraka došla sa svih strana tumora. Sama radijacijska zraka nije vidljiva oku tako da ju nećete vidjeti dok putuje iz stroja do tumora.

Vrijeme trajanja svakog tretmana može varirati od samo par minuta pa sve do sat vremena.

6. Završetak operacije i postoperativni pregledi

Moguće je da ćete nakon radiokirurgije iskusiti neke nuspojave. Ako do njih dođe, također je moguće da će se pojaviti tek nakon nekoliko tretmana jer su efekti radijacijskog tretmana kumulativni. Ako prije ili za vrijeme tretmana imate bilo kakvih pitanja ili iskusite neugode, svakako se obratite našem onkološkom timu.

Nakon što je operacija gotova, vaš će vam liječnik predložiti raspored za periodične postoperativne preglede u našoj specijalnoj bolnici kako bi mogao pratiti rezultate operacije. Uobičajeno razdoblje do prvog pregleda je između jednog i tri mjeseca nakon čega se dodatni pregledi dogovaraju u razmacima od pola godine, ali vaši će, zavisno o vašem slučaju, možda biti i rjeđi. Ako u ovom period simptomi budu upućivali na ponovno pojavljivanje bolesti, moguće je da će biti potrebni dijagnostički pregledi kao što su vađenje krvi, ultrazvuk, CT, MR, rendgen pluća ili skenovi kostiju.