Melanom

Općenito

Melanom je rak kože koji počinje u melanocitima (stanice koje proizvode melanin), koji koži daju pigment ili boju. Ponekad se te stanice mijenjaju, često zbog oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu, što tijekom vremena može dovesti do nastanka melanoma.

Oko 700 novih slučajeva invazivnog melanoma se dijagnosticira u Hrvatskoj svake godine. Dok melanom čini samo 3% svih vrsta raka kože, ima najvišu stopu smrtnosti od svih i najčešće daje udaljene metastaze u tijelu. Jedan je od tumora koji se najčešće javljaju u mladih odraslih osoba u dobi između 20 i 30 godina.

Melanom se obično pojavljuje kao:

 • Nepravilna smeđa, crna i/ili crvena točka ili
 • Postojeći madež koji počinje mijenjati boju, veličinu ili oblik

Melanom se najčešće pojavljuje na području trupa u muškaraca s blijedom kožom i na donjim ekstremitetima u žena s blijedom kožom. Kod tamnoputih ljudi melanom se najčešće pojavljuje na dlanovima, tabanima i koži ispod noktiju. Ako se rano dijagnosticira, melanom je često izlječiv.

Podtipovi

Melanom je podijeljen u nekoliko vrsta. Liječenje i izgledi za svaku od njih su različiti.

Kožni melanom

Postoje četiri glavne vrste kožnog melanoma:

Površinsko šireći melanom:

 • Najčešći tip melanoma
 • Oko 70 % slučajeva
 • Obično počinje iz već postojećeg madeža.

Nodularni melanom:

 • Drugi najčešći tip melanoma
 • 15 % do 30 % slučajeva
 • Agresivniji i obično se razvija brže od površinsko širećeg melanoma.

Lentigo maligna melanom:

 • Pojavljuje se kao velika, ravna lezija
 • Najčešće se nalazi na licu žena sa svijetlom puti, a posebice kod žena starijih od 50 godina
 • 4 % do 10 % slučajeva
 • Niži rizik od širenja u odnosu na druge vrste melanoma.

Akralni lentiginozni melanom:

 • Javlja se na dlanovima, tabanima ili ispod nokta
 • 2% do 8% melanoma u bolesnika s blijedom kožom
 • Do 60% melanoma u tamnijih bolesnika
 • Veliki, prosječnog promjera 3 centimetra.

Melanom sluznice

 • Oko 1% slučajeva melanoma
 • Javlja se u sluznici tkiva, koja oblaže tjelesne šupljine i šuplje organe
 • Najčešće nastaju u području glave i vrata (uključujući nosnu šupljinu, usta i jednjak), rektuma, mokraćnog sustava i rodnice
 • Može ga biti vrlo teško otkriti.

Čak i kada se dijagnosticira i liječi, prognoza je često loša.

Melanom oka

Budući da oči sadrže melanocite, melanom se može razviti i u tom području.

Stadiji

Stadij 0 (Melanom in situ):

Ne doseže ispod površine kože

Debljina tumora nije zabilježena za melanom in situ

Stadij 1A:

Melanom je manji od 1 milimetar debljine

Bez ulceracije

Ima manje od 1 mitoze po kvadratnom milimetru

Stadij 1B:

je debljina manje od 1 milimetara i s ulceracijama i/ili ima najmanje 1 mitozu po kvadratnom milimetru ili

1 do 2 milimetara debljine bez ulceracije

Stadij 2A:

1 do 2 milimetra debljine s ulceracijom ili

2 do 4 milimetara debljine bez ulceracije

Stadij 2B:

2 do 4 milimetra debljine s ulceracijom ili

Više od 4 milimetara debljine bez ulceracije

Stadij 2C

Više od 4 milimetara debljine s ulceracijom

Stadij 3:

Proširio se kroz limfni sustav (npr. sateliti i /ili u tranzitne metastaze) ili izravno u regionalne limfne čvorove (tj. limfni čvorovi koji primaju limfnu drenažu s primarnog tumora)

Nije se proširio na udaljene organe.

Stadij 4:

Proširio se (metastazirao) na udaljenije limfne čvorove i/ili druge udaljene organe.

Znakovi i simptomi

Znakovi i simptomi melanoma variraju od osobe do osobe. ABCDEF akronim je jednostavan način za prepoznavanje ranih znakova melanoma.

 • Asimetrija (od eng. asymmetry): Je li jedna strana madeža drugačija od druge?
 • Nepravilni rubovi (od eng. border): Jesu li rubovi nepravilni?
 • Promjena boje (od eng. color): Je li madež sve tamniji? Mijenja li boju ili sadrži nekoliko boja?
 • Promjer (od eng. diameter): Je li madež većeg promjera nego što je gumice olovke?
 • Elevacija (odizanje): Raste li madež u širinu ili visinu?
 • Osjećaj (od eng. feeling): Je li se osjećaj oko madeža promijenio?

Pokažite bilo koje sumnjivo područje kože, ranu koja ne cijeli, postojeći madež koji se mijenja ili novonastali madež svom liječniku čim prije.

Dijagnoza

Važna je rana i točna dijagnoza melanoma jer nam ona pomaže saznati je li se melanom proširio i pomaže Vašem liječniku odabrati najučinkovitije liječenje.

Specijalna bolnica Radiochirurgia ima najmoderniju i najtočniju tehnologiju za dijagnosticiranje melanoma i otkrivanje proširenosti bolesti. To pomaže povećati vjerojatnost da će Vaše liječenje biti uspješno. Naše osoblje uključuje patologe i dijagnostičke radiologe koji su visoko kvalificirani u dijagnosticiranju melanoma.

Dijagnostički testovi

Ako imate znakove ili simptome melanoma, liječnik će Vas pregledati i postaviti Vam pitanja o Vašem zdravlju, Vašem načinu života i obiteljskoj anamnezi. Ako Vaš liječnik posumnja da možda imate melanom, preporučit će Vam da učinite biopsiju.

Biopsija

Melanom se ne može dijagnosticirati samo gledajući ga. Ako se madež ili pigmentirana kožna promjena promijeni ili izgleda abnormalno, Vaš liječnik može napraviti biopsiju uzimajući uzorak tkiva za patologa. Sumnjiva područja ne bi se trebala brijati ili kauterizirati (uništavanje vrućim instrumentom ili električnom strujom) nego se najprije mora obaviti biopsija kako bi se utvrdilo je li sumnjivo područje zloćudno.

Vaš liječnik može koristiti jednu od ovih metoda biopsije:

Lokalna ekscizija/ekscizijska biopsija: Cijelo sumnjivo područje uklanja se skalpelom pod lokalnom anestezijom. Ovisno o veličini i mjestu sumnjivog područja, ova vrsta biopsije može se obaviti u liječničkoj ordinaciji ili kao ambulantni postupak u bolnici. Vaš liječnik će šavovima zatvoriti eksciziju i pokriti područje zavojem.

Punch biopsija: Liječnik uzima uzorak tkiva kliještima za biopsiju.

Shave biopsija (slojevita biopsija): liječnik će uzeti površinski komadić kože iz zahvaćenog područja skalpelom ili britvicom. Nakon ovakvog postupka obično nisu potrebni šavovi, ali će se stvoriti malena krasta koja bi trebala zacijeljeti kroz 1 - 2 tjedna ovisno o kožnoj leziji.

Uzorak kože šalje se patologu, koji ga gleda pod mikroskopom kako bi provjerio ima li malignih stanica. Vaše tkivo može biti označeno kao normalno ili abnormalno. Abnormalni rezultati mogu uključivati:

 • Benigne izrasline kao što su madeži, bradavice i benigne tumore kože
 • Karcinom pločastih stanica
 • Karcinom bazalnih stanica
 • Melanom

Nuspojave

Kao i svaki put kad je koža izrezana, postoji mali rizik od nastanka infekcije nakon biopsije. Ako imate vrućicu, bol, crvenilo ili oticanje na mjestu biopsije ili nastanak krvarenja, morate nazvati svog liječnika.

Ako je Vaša koža sklona stvaranju ožiljaka nakon ozljede onda Vam i biopsija može ostaviti ožiljak. Iz tog razloga, ukoliko je potrebno napraviti biopsiju na licu najbolje je da to napravi kirurg ili dermatolog koji se specijalizirao za metode koje smanjuju nastanak ožiljaka.

Prije nego što napravite biopsiju, trebali biste reći svom liječniku koje lijekove uzimate, uključujući protuupalne lijekove, koji mogu dovesti do toga da rezultat biopsije patologu izgleda drugačije, ili lijekove protiv zgrušavanja krvi poput Aspirina, koji mogu uzrokovati probleme s krvarenjem.

Ostali testovi

Nakon postavljanja dijagnoze melanoma, postoje određeni testovi koji se mogu preporučiti kako bi se saznalo jesu li se stanice melanoma proširile unutar kože ili na druge dijelove tijela. Neki od tih testova su:

Slikovne pretrage, kao što su:

 • Rendgen prsnog koša
 • Limfoscintigrafija
 • Ultrazvuk
 • CT ili CAT (kompjutorska aksijalna tomografija)
 • MR (magnetna rezonanca)
 • PET (pozitronska emisijska tomografija)

Tretman

Melanom nije "jedna veličina-odgovara svima" tip tumora. Molekularne i stanične promjene su različite za svaku osobu.

Stručnjaci u Specijalnoj bolnici Radiochirurgia će prilagoditi svoj tretman kako bi bili sigurni da ćete dobiti najnaprednije liječenje koje će imati najmanje utjecaja na Vaše tijelo.

Prilagođeno liječenje melanoma

Ako se melanom dijagnosticira rano, vrlo je izlječiv. Kirurgija je glavni tretman za rane melanome, a može se koristiti kao dio pristupa liječenja za uznapredovale melanome.

Vaše personalizirano liječenje melanoma može uključivati:

 • Limfno mapiranje i biopsiju sentinel limfnog čvora
 • Minimalno invazivna izolirana perfuzija udova, koja isporučuje lijekove protiv melanoma izravno u ruku ili nogu ako se melanom proširio
 • Adjuvantna radioterapija kako bi se smanjio rizik od povratka melanoma nakon kirurškog zahvata
 • Tretmani za rijetke oblike melanoma, poput onih koji počinju u oku (uvealni melanom) ili sluznici (na primjer vaginalni, rektalni ili sinonazalni).

Ako Vam je dijagnosticiran melanom kože, Vaš liječnik će razmotriti najbolje opcije za liječenje. Vaše liječenje u Specijalnoj bolnici Radiochirurgia će biti prilagođeno Vašim posebnim potrebama. Može Vam se preporučiti jedna ili više sljedećih terapija za liječenje ili kao pomoć u ublažavanju simptoma.

Kirurgija

Vrsta operacije koju Vaš liječnik koristi ovisi o debljini melanoma i o tome je li se melanom proširio.

Melanomi debljine manje od 1 milimetara

Najčešće korišteni postupak je široka ekscizija primarnog tumora. Kirurg pažljivo reže melanom i unaprijed određeno područje oko njega. Količina kože koja je uklonjena i stupanj ožiljaka ovisi o debljini melanoma. Većina bolesnika nakon toga obično ne zahtijeva dodatno liječenje.

Ovisno o veličini melanoma, lokalna ekscizija može biti bolnički ili ambulantni postupak, često pod lokalnom anestezijom. Područje može zahtijevati šavove, a oporavak može potrajati nekoliko tjedana. Ozbiljnost ožiljka ovisi o veličini, dubini i lokaciji melanoma.

Vaš kirurg može razgovarati o postupku koji se zove limfno mapiranje i biopsija sentinel limfnog čvora. To je minimalno invazivni kirurški pristup u kojem se uklanjaju regionalni limfni čvorovi koji primaju limfnu drenažu s primarnog tumorskog mjesta i pažljivo provjeravaju kako bi se utvrdilo je li se melanom proširio na regionalne limfne čvorove. Ovi "sentinel" limfni čvorovi predstavljaju čvorove u koje se melanom najvjerojatnije proširio. Ako je sentinel limfni čvor bez melanomskih stanica, onda drugi limfni čvorovi ne trebaju provjeru ili uklanjanje. Ako sentinel limfni čvor sadrži stanice melanoma, Vaš liječnik može razgovarati o daljnjem kirurškom zahvatu i drugom liječenju.

Melanomi deblji od 1 milimetara

Glavni postupak je široka ekscizija primarnog tumora. Kirurg pažljivo reže melanom i unaprijed određeno područje oko njega. Količina kože koja je uklonjena i stupanj ožiljka ovisi o debljini melanoma. Većina bolesnika nakon ovog postupka obično ne zahtijeva dodatno liječenje.

Ako se tijekom operacije ukloni veliko područje kože, može se napraviti presađivanje kože kako bi se smanjili ožiljci. Kirurg uklanja komad zdrave kože iz drugog dijela tijela, kao što je gornji dio bedra, a zatim ga koristi za zamjenu kože koja je uklonjena. To se radi u isto vrijeme kad i operacija melanoma. Ukoliko ste bili podvrgnuti presađivanju kože, morat ćete posebno paziti na to područje dok ne zacijeli.

Osim široke ekscizije, Vaš kirurg će često razmotriti postupak koji se zove limfno mapiranje i biopsija sentinel limfnog čvora, što je minimalno invazivni kirurški pristup u kojem se uklanjaju regionalni limfni čvorovi koji primaju limfnu drenažu iz područja primarnog tumora. To su čvorovi u koje se melanom najvjerojatnije proširio.

Ako je sentinel limfni čvor bez melanomskih stanica, onda drugi limfni čvorovi ne trebaju provjeru ili uklanjanje. Ako sentinel limfni čvor sadrži melanomske stanice, Vaš liječnik može razgovarati o daljnjem kirurškom zahvatu i drugom liječenju.

Metastaza regionalnog limfnog čvora

Ako se melanom proširio na regionalne limfne čvorove, često se izvodi kirurški zahvat poznat kao disekcija limfnih čvorova (također nazvan limfadenektomija). Ovaj postupak se sastoji od uklanjanja "kompartmenta" limfnih čvorova vezanih uz mjesto gdje je identificiran limfni čvor koji sadrži tumor. Ovaj postupak se izvodi pod općom anestezijom.

Ovisno o opsegu širenja na limfne čvorove, nakon kirurškog uklanjanja zahvaćenih limfnih čvorova, može se preporučiti i zračenje tog područja kako bi se smanjio rizik od nastanka recidiva.

Metastatski melanom (stadij IV):

Kirurgija se ponekad može koristiti za liječenje melanoma koji se proširio na udaljene dijelove tijela.

Radioterapija – radikirugija

U suradnji s kvalificiranim onkolozima i radioterapeutima, terapija zračenjem se može koristiti kao sastavni dio Vašeg plana liječenja. Terapija zračenjem ponekad se može kombinirati s kemoterapijom.

Stereotaktička radioterapija tijela (SBRT), također poznata kao stereotaktička ablativna radioterapija, primjenjuje vrlo visoke doze zračenja, koristeći nekoliko snopova različitih intenziteta usmjerenih na različite kutove kako bi precizno ciljali tumor.

SBRT počinje s jednom ili više sesija planiranja liječenja CT-om, MR-om ili drugim naprednim tehnikama za snimanje kako bi se precizno mapirao položaj tumora. Slike se koriste za dizajniranje četverodimenzionalnog, prilagođenog plana liječenja koji određuje intenzitet i pozicioniranje snopa zračenja. Cilj je isporučiti najvišu moguću dozu za uništavanje tumorskih stanica dok se minimizira izloženost zdravih organa.

SBRT tretmani se obično daju u jednoj dozi ili do pet doza jednom dnevno, iako se to može razlikovati ovisno o vrsti i lokaciji tumora i pacijentu fizičkom stanju. Najbolji kandidati za ovaj postupak su pacijenti s malim, dobro definiranim tumorima koji ne mogu tolerirati operaciju. Za neke bolesnike, SBRT može biti u mogućnosti zamijeniti operaciju kao primarno liječenje tumora.

Imunoterapija je jedna vrsta liječenja melanoma, koja nije dostupna u Specijalnoj bolnici Radiochirurgia, ali se drugdje koristi. Najčešće se koristi za liječenje uznapredovalog melanoma. Liječenje može uključivati: interferon-alfa, Anti-CTLA-4, cjepiva, Interleukin 2, T staničnu terapiju, biokemoterapiju.