Ćiro Blažević o raku prostate:"Da mogu vratiti vrijeme, ne bih izabrao operaciju, nego zračenje"

Ćiro Blažević o raku prostate:"Da mogu vratiti vrijeme, ne bih izabrao operaciju, nego zračenje"

Ćiro Blažević o raku prostate: "Da mogu vratiti vrijeme, ne bih izabrao operaciju, nego zračenje"

Rak prostate je po svojoj pojavnosti drugi maligni tumor kod muškaraca, odmah iza raka pluća.

Pacijente s rakom prostate dijelimo u dvije osnovne skupine – one s vrlo agresivnim oblikom, koji rano metastazira i to najčešće u limfne čvorove i kosti, te s druge strane pacijente čiji je tijek sporiji i bolest vrlo dugo ostaje bez simptoma i ograničena na prostatu. Naravno, osim ove dvije skupine skupine pacijenata postoji i ona koja se nalazi “između” ovih krajnosti.

Svoje iskustvo borbe s karcinomom prostate za Gloriju je podijelio Miroslav Ćiro Blažević kojemu je prije 16 godina u Univerzitetskoj klinici u Innsbrucku upravo zbog ovog karcinoma odstranjena prostata.

"Muškarac bez prostate je invalid, osuđen na život bez seksa, a kakav je to život? Nikakav! Prostata je toliko mala, a toliko važna za svakog muškarca da je suludo odstraniti je ako nije nužno. Da mogu vratiti vrijeme, ne bih izabrao operaciju, nego zračenje, jer sam bio u prilici birati", kaže Ćiro.

Osim raka prostate, preživio je i početnu fazu melanoma i to upravo zato jer su mu ga dijagnosticirali na vrijeme.

"Nemam običaj opterećivati ljude, pogotovo bližnje, a kad spomenete rak, odmah vas osude na smrt. Strah se uvuče u sve pore života i tu nema pomoći. Danas redovito vježbam te idem na kontrole i sistematske preglede, a na to tjeram i svoju obitelj. Jedan kontrolni pregled kod dermatologinje Maje Ceković otkrio mi je melanom u početnoj fazi i operacijom sam ga otklonio. Eto, preživio sam dva raka, ali samo zato što problem nisam “gurao pod tepih”, napominje.

Za muškarce koji su se našli ili će se tek naći u njegovoj situaciji poručuje da ipak dvaput promisle prije odlaska na klasičnu operaciju.

"Dakle, dečki, redovito kontrolirajte prostatu, koja nama muškarcima diktira kvalitetu života. I ako je ikako moguće, odaberite zračenje. U životu treba uživati punim plućima", poručuje.

Podsjetimo, Ćiro je bio jedno od naslovnih lica kampanje Radiochirugije Zagreb pod nazivom "1 sat, 1 dan, 1 život" kojom smo naše sugrađane pozivali na preventivne preglede za rano otkrivanje i liječenje raka.

Više informacija o preventivnim pregledima i liječenju raka saznajte u članku našeg Hrvoja Kaučića, dr. med., specijalista onkologije i radioterapije.

Izvor: Gloria.hr