Rak želuca

Općenito

Anatomija želuca

Želudac se nalazi u gornjem dijelu trbuha. Nakon što žvačete i progutate hranu, ona se kreće kroz šuplju cijev, nazvanu jednjak, u želudac. Želudac miješa hranu sa želučanim sokovima i započinje probavu hrane.

Sluznica želuca ima tri glavna sloja:

 • Sluznica (unutarnji sloj)
 • Muskularis (srednji sloj)
 • Seroza (vanjski sloj)

Općenito, adenokarcinomski rak želuca započinje kada stanice u sloju sluznice mutiraju i promijene se. Ponekad se te promjene razviju u karcinom, ali najčešće to nisu.

 

Statistika raka želuca, stope preživljavanja

Prema Nacionalnom registru za rak, dijagnosticirat će se oko 900 novih slučajeva karcinoma želuca svake godine. Više od 60% njih bit će za osobe starije od 65 godina, s prosječnom dobi dijagnoza na 68. Stopa preživljavanja od pet godina za bolest je 31%.

Rak želuca, koji se naziva i karcinom želuca, postao je mnogo rjeđi u Europi i SAD-u u posljednjih 60 godina. Dok općenita stopa karcinoma želuca opada, rak na području želuca u blizini gdje se pridružuje jednjak (kardija), raste.

Iako je rak želuca sve rjeđi u našoj zemlji, drugi je vodeći uzrok smrti od raka u većem dijelu ostatka svijeta, posebno u Japanu, Istočnoj Europi, Južnoj Americi i dijelovima Bliskog Istoka. Razlog za to mogu biti razlike u prehrani, stopi infekcije Helicobacter pylori (vrsta bakterija) i okolišu.

Podtipovi

Ostale vrste raka pronađene u želucu smatraju se rijetkima. To uključuje:

 • Limfom, koji utječe na imunološki sustav tijela
 • Gastrointestinalni stromalni tumori, često nazvani GIST ili želučani sarkom
 • Karcinoidni tumori koji utječu na stanice želuca koje proizvode hormone

Znakovi i simptomi

Rak želuca često nema simptome u ranim fazama. Kada se pojave znakovi, oni se mogu zamjeniti za manje ozbiljne probleme poput probavnih smetnji ili žgaravice. To znači da se rak želuca često ne nalazi sve dok se ne proširi.

Simptomi raka želuca mogu uključivati:

 • Bol u trbuhu ili nelagodu
 • Gubitak apetita
 • Žgaravicu, probavne smetnje ili simptome čira
 • Mučninu i povračanje
 • Napuhanost ili nadutost u trbuhu
 • Proljev ili zatvor
 • Osjećaj punoće nakon jela male količine hrane
 • Krvave ili crne stolice
 • Umor
 • Nenamjerno mršavljenje

Ovi simptomi ne znače uvijek da imate rak želuca. Međutim, ako primijetite bilo koju od njih duže od dva tjedna, porazgovarajte s liječnikom. Čak i ako nisu znakovi raka, mogu signalizirati druge zdravstvene probleme.

Dijagnoza

Budući da rak želuca često nema simptome dok se ne proširi na druge dijelove tijela ili ima simptome koji se mogu zamijeniti za simptome neke druge bolesti, dijagnosticiranje može biti izazovno.

Međutim, važno je da se karcinom želuca dijagnosticira što je moguće prije i što preciznije. To pomaže povećati izglede za uspješno liječenje i smanjiti mogućnost nuspojava.

Stručnjaci Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb su među najvještijim i najiskusnijim u dijagnostici i liječenju raka želuca. Koriste specijalnu

naprednu tehnologiju s preciznim fokusom i pouzdanim rezultatima.

Precizni dijagnostički alati

Osim standardnih dijagnostičkih postupaka, Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb nudi endoskopski ultrazvuk koji posebno obučenim liječnicima daje mogućnost pregledavanja unutrašnjosti želuca i pregledavanja njegove stijenka radi raka želuca ili prekanceroznih promjena. Ovaj test, koji nije dostupan u mnogim centrima za rak, Također omogućava liječnicima da pregledaju i biopsiju limfnih čvorova oko želuca.

Budući da se rak želuca može proširiti unutar trbuha, a to se često ne može otkriti niti jednom drugom metodom, stručnjaci u Specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb često izvode dijagnostičku laparoskopiju za određivanje stadija bolesti, što je minimalno invazivni postupak kako bi se pregledao trbuh i odredilo je li se tumor proširio.

Dijagnostičke pretrage raka želuca

Ako imate simptome koji mogu signalizirati rak želuca, naš liječnik će Vas pregledati i postaviti vam pitanja o vašem zdravlju, načinu života, uključujući navike konzumiranja cigareta i alkohola, te vašu obiteljsku medicinsku povijest.

Ako se sumnja na rak želuca, rani testovi mogu uključivati:

 • Rendgen gastrointestinalnog trakta
 • Ispitivanje uzorka stolice na tragove krvi

Pored toga, može se upotrijebiti jedan ili više sljedećih testova da bi se utvrdilo imate li rak želuca,  je li se proširio te radi procjene djelotvornosti liječenja:

 • Biopsija: Biopsija je uzimanje komadića određenog tkiva koje se ispituje pod mikroskopom. Na raspolaganju su različite metode za dobivanje tkiva, ovisno o mjestu na kojem se nalazi. Kod raka želuca, biopsije se obično izvode endoskopijom. Endoskop se ubacuje kroz usta, nos  u jednjak i želudac. Endoskop ima alat za uklanjanje uzoraka tkiva na pregled.

Slikovne pretrage, koji mogu uključivati:

 • CT ili CAT (računalna aksijalna tomografija)
 • PET (pozitronska emisijska tomografija)
 • MRI (magnetska rezonanca)
 • Rendgen prsišta i abdomena
 • Endoskopski ultrazvuk: Pomoću specijalne opreme, liječnici umeću endoskop opremljen malim ultrazvučnim uređajem u želudac. On proizvodi zvučne valove koji konstruiraju sliku na video zaslonu.

Barijeva kaša: Nazvana i gornjom GI (gastrointestinalnom) serijom, ovaj set rendgenskih zraka jednjaka i želuca može se koristiti za traženje raka želuca.

Krvne pretrage:

 • Kompletna krvna slika (KKS) radi anemije (niska razina crvenih krvnih zrnaca) koja može biti uzrokovana unutarnjim krvarenjem
 • β-hCG (beta-humani korionski gonadotropin), CA-125 i CEA (karcinoembrionski antigen) koji mjere određene kemikalije u krvi

Tretman

U Specijalnoj bolnici Radiochirurgia Zagreb liječenje karcinoma želuca prilagođavamo Vama, kako bismo osigurali najviše šanse za uspješno izlječenje, usredotočujući se na Vašu kvalitetu života.

Budući da liječenje karcinoma želuca često uključuje više vrsta terapija, Vaš personalizirani tijek liječenja planira i organizira skupina stručnjaka koja može uključivati ​​onkologe, radijacijske onkologe i kirurge. Ovaj timski pristup, zajedno s izvanrednom vještinom i najnovijom tehnologijom, znači da dobivate najbolju moguću njegu s najmanje štetnog utjecaja na Vaše tijelo.

Kirurzi Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb i njihovi visoko specijalizirani  postupci liječenja raka želuca usmjereni su na to da Vam pomognemo sačuvati što veći dio želuca. Međutim, ako je kirurško uklanjanje dijela ili cijelog želuca neizbježno, posjedujemo vještine i osoblje koji će Vam pomoći u rješavanju problema.

Liječenje raka želuca

Ako Vam je dijagnosticiran rak želuca, liječnik će raspraviti s Vama o najboljim opcijama za Vaše liječenje. To ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu i stadij raka, sijelo tumora te Vaše opće zdravstveno stanje.

Slijedeće terapije mogu se preporučiti ili za liječenje raka ili za ublažavanje simptoma.

Kirurgija

Kirurgija je najčešći način liječenja raka želuca, često kombinirana s kemoterapijom i zračenjem. Ako su potrebne sve tri terapije, liječnici Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb mogu preporučiti standardni pristup davanju kemoterapije i zračenja prije operacije. Ova metoda je obično uspješnija i bolje se podnosi.

Operacija raka želuca osjetljiva je i izazovna te zahtijeva posebnu stručnost. Studije su pokazale da se pacijenti bolje oporave i imaju veću šansu za preživljenje kada njihovi kirurzi imaju veliko iskustvo, a kirurzi Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb su među najiskusnijim u zemlji.

Kirurške tehnike liječenja raka želuca:

 • Endoskopska resekcija sluznice: Endoskop se umeće niz jednjak u želudac, omogućavajući liječnicima da uklone određene vrste ranog, neinvazivnog karcinoma želuca.
 • Subtotalna (djelomična) gastrektomija: kirurški se uklanja dio želuca zahvaćen karcinomom, obližnji limfni čvorovi (tkiva koja filtriraju infekciju i bolest) i dijelovi drugih organa u blizini tumora.
 • Totalna gastrektomija: Uklanja se čitav želudac, obližnji limfni čvorovi, a ponekad i slezina, dijelovi jednjaka, crijeva, gušterače i drugi organi gdje se rak proširio. Jednjak se ponovno spaja s tankim crijevom tako da pacjent može nastaviti jesti i gutati.

Tijekom operacije kirurg stvara "novi želudac" iz dijela crijeva. Nakon operacije postoji mogućnost:

 •  da će Vam biti potrebna cijev za hranjenje koja ide izravno u vaše tanko crijevo kako biste bili sigurni da  dobijete potrebne hranjive tvari
 • da ćete morati jesti manje, češće obroke i izbjegavati šećer
 • da ćete imati nelagodu u trbuhu i proljev
 • da će Vam biti potrebno  uzimanje vitaminskih dodataka u obliku tableta ili injekcija

Ako tumor  blokira prolaz hrane kroz želudac, a ne može ga se ukloniti u potpunosti, može biti učinjena operacija koja će Vam pomoći da jedete normalno.

Postupci uključuju:

 • Postavljanje endoluminalnog stenta: tanka, proširiva cijev postavlja se između želuca i jednjaka ili tankog crijeva kako bi se prolaz otvorio.

Kemoterapija: često se daje kemoterapija protiv raka želuca prije operacije kako bi se smanjio tumor.

 • Radioterapija: Koristimo najpreciznije metode terapije zračenjem, ciljajući rak želuca dok ograničavamo oštećenja okolnih područja.

Što je zračenje?

Terapija zračenjem (radioterapija) koristi fokusirane, visokoenergetske fotonske zrake za uništavanje stanica raka. Više od polovice ljudi oboljelih od karcinoma proći će neku vrstu zračenja. Radioterapija se može koristiti kao samostalni modalitet liječenja ili u kombinaciji s drugim terapijama kao na primjer za smanjivanje tumore prije operacije ili kemoterapije, uništavajući sve stanice raka koje bi mogle zaostati nakon drugih tretmana.

Zrake generira linearni akcelerator, ili LINAC. Koristi mikrovalnu energiju za ubrzavanje elektrona do skoro brzine svjetlosti unutar zatvorenog područja. Elektroni se sudaraju s metalnom barijerom, stvarajući snažne X-zrake nazvane fotoni. Fotoni se oblikuju u snopove i isporučuju se pacijentu kroz otvor i mogu se kretati za 360 stupnjeva oko stola za liječenje.

Jednostruka doza zračenja naziva se frakcija. Većina zračenja zahtijeva nekoliko frakcija. Tipičan plan liječenja zračenjem ima pet frakcija tjedno u trajanju od četiri do šest tjedana.

Terapija zračenjem zahtijeva pažljivo i precizno planiranje kako bi se osiguralo da je tumor ciljan s najmanjom količinom štetnog utjecaja na okolna tkiva. CT skenerima se simuliraju tretmani ispitujući različita polja zračenja, a  uređaji za imobilizaciju se koriste kako bi se pacijent što manje pomicao tijekom liječenja. Podaci sa simulatora pomažu u izračunavanju odgovarajuće doze prije početka liječenja.

Vrste zračenja

Intraoperativna terapija zračenjem (IORT)

IORT se koristi za liječenje izloženih tumora tijekom operacije. IORT se izvodi s aparatom koji isporučuje veliku dozu zračenja u kirurški izloženo područje liječenja. Okolni zdravi organi i tkiva zaštićuju se olovnim štitom ili se izmaknu izvan polja zračenja.

Stereotaksijska radiokirurgija (SRS)

Stereotaktička radiokirurgija zapravo nije operacija. Umjesto toga, koristi desetke sićušnih snopova zračenja za liječenje tumora u glavi i vratu s jednom dozom zračenja.

Stereotaksijska ablativna terapija zračenjem tijela (SABRT)

SABRT povezuje CT skenirano mjesto tumora sa softverom za planiranje liječenja kako bi se odredio smjer i intenzitet snopa, računajući na kretanje tumora i promjene u anatomiji tijekom postupka liječenja.

Stereotaksijska ablativna terapija zračenjem tijela (SABRT)

Stereotaksijska ablativna terapija zračenjem tijela (SBRT), poznata i kao stereotaktična  radioterapija, isporučuje vrlo visoke doze zračenja, koristeći nekoliko snopova različitog intenziteta usmjerenih pod različitim kutovima kako bi precizno ciljali tumor.

ABRT započinje jednim ili više termina planiranja liječenja CT-om, MRI-om ili drugim naprednim tehnikama snimanja kako bi se precizno preslikao položaj tumora. Slike se koriste za oblikovanje četverodimenzionalnog prilagođenog plana liječenja koji određuje intenzitet i pozicioniranje snopa. Cilj je pružiti najveću moguću dozu za ubijanje raka uz minimaliziranje izloženosti zdravih organa zračenju.

Tretmani za stereotaksijsko zračenje tijela obično se daju kao pojedinačna doza ili do pet doza jednom dnevno, makar to može varirati ovisno o vrsti i lokaciji tumora te pacijentovom fizičkom stanju. Najbolji kandidati za ovaj postupak su pacijenti s malim, dobro definiranim tumorima koji nisu kandidati operaciju. Za neke pacijente SABRT može biti u mogućnosti zamijeniti operaciju kao primarno liječenje raka.