Karcinom anusa

Općenito

Anus je sami kraj debelog crijeva, dug svega par centimetara. On čini kožni otvor koji omogućuje prolazak čvrstog otpada (stolica/ izmet) iz tijela. Analni sfinkteri su dva mišića koja otvaraju i zatvaraju anus kako bi otpad prošao i na taj način kontroliraju praženjenje. Anus je obložen pločastim stanicama koje se također nalaze i u mjehuru, vratu maternice, vagini, uretri i drugim mjestima u tijelu.

Podtipovi

U anusu  može nastati nekoliko vrsta tumora. Dok su neki od njih zloćudni (rak), drugi su dobroćudni (nisu rak) ili prekancerozni (mogu se razviti u rak).

Glavne vrste analnog karcinoma su:

 • Karcinom in situ rani su karcinomi ili prekancerogene stanice. Nalaze se samo na površinskim stanicama analnog kanala. To se također može nazvati Bowenova bolest.
 • Rak pločastih stanica (planocelularni karcinom). Ovo je najčešća vrsta analnog karcinoma.
 • Adenokarcinomi se razvijaju u žlijezdama oko anusa.
 • Rak kože, uključujući baziliom i melanom, često se pronalazi tek kada je u podmakloj fazi.

Znakovi i simptomi

Analni karcinom često nema simptome. Ako ima simptome, oni se razlikuju od osobe do osobe. Ako imate simptome analnog karcinoma, oni mogu uključivati:

 • Analno ili rektalno krvarenje
 • Bol ili pritisak oko anusa
 • Promjena navika u crijevima
 • Uža stolica nego inače
 • Kvržica blizu anusa
 • Otečeni limfni čvorovi u analnom ili preponskom području
 • Analni iscjedak

Ovi simptomi ne znače uvijek da imate analni karcinom. Međutim, važno je razgovarati o svim simptomima koji traju više od dva tjedna s liječnikom, jer mogu upućivati na druge zdravstvene probleme.

Dijagnoza

Ako imate simptome koji mogu ukazivati na analni karcinom, liječnik će Vas pregledati i postaviti Vam pitanja o Vašem zdravlju, načinu života, uključujući i o navikama pušenja i pijenja te Vašoj obiteljskoj medicinskoj povijesti.

Jedan ili više sljedećih pretraga može se upotrijebiti za otkrivanje analnog karcinoma i stadiju proširenosti. Ove pretrage se također mogu koristiti za određivanje plana liječenja.

Slikovni testovi, koji mogu uključivati:

 • Anoskopiju: Kratka cijev s kamerom umetnutne se u anus i donji rektum. Liječnik pregledava anus i može izvršiti biopsiju tkiva.
 • Rektoskopiju: Kratka cijev s kamerom umetnutne se u anus do rektuma. Liječnik pregledava anus i može izvršiti biopsiju tkiva.
 • Kolonoskopiju
 • Virtualnu kolonoskopiju ili CT (računalna tomografija) kolonoskopija
 • CT (računalna tomografija) skeniranja; koji se nazivaju i CAT skeniranjem
 • MRI (magnetska rezonanca)
 • PET / CT (pozitronska emisijska tomografija)
 • Endo-analni ili endorektalni ultrazvuk: Endoskop se umeće u anus. Sonda na kraju endoskopa odbija visokoenergetske zvučne valove (ultrazvuk) s organa kako bi napravila sliku (sonogram). Naziva se i endosonografija.
 • RTG prsnog koša
 • Aspiracija finom iglom (citopunkcija): Analni karcinom se može proširiti kroz limfni sustav, a ponekad se nalazi i u limfnim čvorovima. Sićušnom iglom nacilja se limfni čvor, a stanice se uklanjaju i pregledavaju mikroskopom. Pozitivna biopsija limfnih čvorova može pomoći liječniku da odluči koja područja tretirati zračenjem.

Tretman

Ulažemo sve napore pri liječenju kako bismo očuvali sfinktere, a da pritom ne utječemo na kontrolu nad pražnjenjem crijeva. Također koristimo sva moguća sredstva kako bismo umanjili rizik od kolostomije. Međutim, ako je potrebna kolostomija, visoko kvalificirane medicinske sestre pomažu Vam da napravite tu životnu prilagodbu i održite kvalitetu svog života.

Naše liječenje karcinoma anusa

Analni karcinom često se može uspješno liječiti kemoterapijom u kombinaciji s terapijom zračenjem. Ako se rak proširio (metastazirao), može se predložiti kombinirarana terapija uključujući operaciju, kemoterapiju i zračenje.

Cijeli tim stručnjaka koji se posvećuje Vašem liječenju, raspravit će s Vama o najboljim mogućnostima liječenja. To ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući:

- Stadij analnog karcinoma

- Lokacija tumora u anusu

- Ako imate virus humane imunodeficijencije (HIV) ili neko drugo imunosupresivno stanje

- Ako je rak upravo dijagnosticiran ili se vratio nakon liječenja

- Vaša dob i opće zdravstveno stanje

Liječenje analnog karcinoma prilagodit ćemo Vašim potrebama. Načini liječenja analnog karcinoma, koji se mogu koristiti u borbi protiv raka ili pomoći u ublažavanju simptoma, mogu uključivati:

 • Kirurgija

Kirurgija analnog raka najuspješnija je kada je provede specijalist s velikim iskustvom u tom području. Kirurzi Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb izvode velik broj operacija analnog karcinoma svake godine, koristeći najsuvremenije tehnike.

Ako je za liječenje analnog karcinoma potrebna operacija, Vaš kirurg može primijeniti jedan od sljedećih postupaka:

 • Lokalna resekcija: Tumor se, zajedno s tkivom oko njega, uklanja kirurški.
 • Abdominoperinealna resekcija (APR): anus, rektum i dio debelog crijeva uklanjaju se kroz rez u trbuhu. Kraj crijeva bude pričvršćen na otvor (stoma) u trbušnoj stijenci. Tjelesni otpad (fekalije) tako napušta ovaj otvor i skuplja se u plastičnoj vrećici izvan tijela. To se naziva kolostomija.
 • Terapija zračenjem (Radioterapija)

Nove tehnike radioterapije omogućuju našim liječnicima da preciznije ciljaju tumore analnog karcinoma, isporučujući maksimalnu količinu zračenja uz najmanje oštećenje zdravih stanica.

Neki analni karcinomi mogu se liječiti moduliranim zračenjem (IMRT). Ova tehnika precizno cilja rak i nanosi manje štete zdravom tkivu.

Terapija zračenjem (radioterapija) - Što je zračenje?

Terapija zračenjem (radioterapija) koristi fokusirane, visokoenergetske fotonske zrake za uništavanje stanica raka. Više od polovice ljudi oboljelih od karcinoma proći će neku vrstu zračenja. Radioterapija se može koristiti kao samostalni modalitet liječenja ili u kombinaciji s drugim terapijama kao na primjer za smanjivanje tumore prije operacije ili kemoterapije, uništavajući sve stanice raka koje bi mogle zaostati nakon drugih tretmana.

Zrake generira linearni akcelerator, ili LINAC. Koristi mikrovalnu energiju za ubrzavanje elektrona do skoro brzine svjetlosti unutar zatvorenog područja. Elektroni se sudaraju s metalnom barijerom, stvarajući snažne X-zrake nazvane fotoni. Fotoni se oblikuju u snopove i isporučuju se pacijentu kroz otvor i mogu se kretati za 360 stupnjeva oko stola za liječenje.

Jednostruka doza zračenja naziva se frakcija. Većina zračenja zahtijeva nekoliko frakcija. Tipičan plan liječenja zračenjem ima pet frakcija tjedno u trajanju od četiri do šest tjedana.

Terapija zračenjem zahtijeva pažljivo i precizno planiranje kako bi se osiguralo da je tumor ciljan s najmanjom količinom štetnog utjecaja na okolna tkiva. CT skenerima se simuliraju tretmani ispitujući različita polja zračenja, a  uređaji za imobilizaciju se koriste kako bi se pacijent što manje pomicao tijekom liječenja. Podaci sa simulatora pomažu u izračunavanju odgovarajuće doze prije početka liječenja.

Vrste zračenja

 • Intraoperativna terapija zračenjem (IORT)

IORT se koristi za liječenje izloženih tumora tijekom operacije. IORT se izvodi s aparatom koji isporučuje veliku dozu zračenja u kirurški izloženo područje liječenja. Okolni zdravi organi i tkiva zaštićuju se olovnim štitom ili se izmaknu izvan polja zračenja.

 • Stereotaktična ablativna terapija zračenjem tijela (SABRT)

SABRT povezuje CT skenirano mjesto tumora sa softverom za planiranje liječenja kako bi se odredio smjer i intenzitet snopa, računajući na kretanje tumora i promjene u anatomiji tijekom postupka liječenja.